Omega 3 6 9 masne kiseline neophodne su za pravilno funkcioniranje, ali ih naše tijelo ne može sintetizirati samo, što znači da ih moramo osigurati hranu ili dodatke. Ove zdrave masne kiseline obavljaju niz korisnih funkcija u tijelu, pa je vrijedno paziti na unos tih važnih nutrijenata.
Omega 3 masne kiseline su među najpopularnijim u omega skupini, zaslužne su, između ostalog, za usporavanje procesa starenja tijela, regulaciju krvnog tlaka, bolji rad mozga te brži rast i regeneraciju mišića. Osim toga, omega 3 masne kiseline se koriste za liječenje promjena raspoloženja i depresije, poboljšanje vida, potporu funkcioniranju imunološkog sustava. Pokazuju antikoagulantna i protuupalna svojstva, a također podržavaju procese redukcije masti, zahvaljujući čemu ih mogu koristiti ljudi na dijeti.
Omega 6 masne kiseline karakterizira niz svojstava, poput regulacije kolesterola u krvi, poboljšanja stanja kose, kože i noktiju. Omega 6 masne kiseline smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.
Omega 9 masne kiseline snižavaju trigliceride i loš kolesterol. Djeluju kao snažan antioksidans za kožu, čiste je od toksina, zahvaljujući čemu se njezino stanje značajno poboljšava. Omega-9 masne kiseline naše tijelo može proizvesti samo, ali samo u malim količinama i samo uz sudjelovanje drugih omega kiselina. Kako bi se ispunila puna potražnja za ovom jako bitnom komponentom, ona se mora opskrbiti izvana.