Antioksidansi su kemijske tvari sposobne neutralizirati slobodne radikale, tj. Molekule s nesparenim elektronom. Ravnoteža je najvažnija stvar u prirodi, zbog čega slobodni radikali "posuđuju bez dopuštenja" elektrone od drugih molekula. Slobodni radikali ulaze u ljudsko tijelo na nekoliko načina: tijekom metaboličkih procesa u tijelu, zagađenjem okoliša i zračenjem. Radikali započinju i razvijaju mnoge bolesti, npr. Rak. Na sreću, antioksidansi se učinkovito bore s njima.
Oksidativni stres, odnosno nedostatak ravnoteže između antioksidansa i oksidansa, potiče razvoj ozbiljnih bolesti. Pušenje cigareta, stres, nepravilna prehrana, smog - svi ti čimbenici podupiru reprodukciju slobodnih radikala. Što antioksidansi rade u tom trenutku? Neutraliziraju ih i izlučuju iz tijela.
Tijelo samo proizvodi neke antioksidanse, a također ih crpi iz vanjskih izvora. Gdje ih možemo pronaći u velikim količinama? Iznad svega, u voću i povrću. Najpopularniji antioksidansi, koji ne bi smjeli nedostajati na jelovniku, uključuju beta-karoten, vitamin C, selen, koenzim Q10. Zanimljiva činjenica: smrznuto voće i povrće ne gubi antioksidativna svojstva. Zimi i u rano proljeće, kada nam nedostaju prirodni antioksidansi, vrijedi posegnuti za takozvanim smrznutim. Biljni proizvodi često imaju snažniji antioksidativni učinak od aspirina. Kvalitetni antioksidansi su orasi. Oni izvrsno brinu o srcu.