Probiotici su živi mikroorganizmi koji se daju u odgovarajućim količinama za pozitivne učinke na zdravlje. Djeluju u probavnom traktu i utječu na crijevnu floru. To je moguće zbog njihove otpornosti na niski pH želuca i probavnih enzima, kao i njihove sposobnosti da koloniziraju crijeva.
Ljudi mogu uzimati probiotike jer su čuli da mogu pomoći u smanjenju simptoma određenih zdravstvenih stanja npr. za pravilan rad crijeva nakon terapije antibioticima, poboljšati imunološko zdravlje, poboljšati simptome depresije, pa čak i potaknuti gubitak težine.
No, jesu li probiotici stvarno učinkoviti? Trebaju li svi uzimati probiotik?
Dok su istraživanja probiotika eksponencijalno rasla tijekom posljednjih 20 godina, istraživači još uvijek uče o probioticima i njihovim zdravstvenim učincima kada se uzimaju u obliku dodataka.
Najbolji probiotici
Kako odabrati najbolji probiotik za vas?
Ako ste zainteresirani za uzimanje probiotika, važno je prvo utvrditi je li probiotik neophodan za vaše specifične zdravstvene potrebe.
Ako se pripremate uzeti probiotik, uzmite u obzir sljedeće:
- Marka/Brand. Proizvodni procesi, rok trajanja i vrsta formulacije mogu značajno utjecati na učinkovitost probiotika. Kao takva, kupnja probiotika od etabliranih marki od povjerenja je ključna.
- Probiotički sojevi. Probiotici nisu univerzalni lijekovi, a određeni sojevi probiotika su mnogo učinkovitiji za određena medicinska stanja i simptome od drugih. Potražite suplemente s određenim sojevima na temelju vaših potreba.
- Namjena. Učinkovitost probiotika nije samo specifična za soj već i za bolest, što znači da ispravan soj i doza moraju biti prikladni za stanje ili simptom koji se namjerava liječiti.
- CFU. Najbolji probiotici. Kvaliteta je važna. Važno je tražiti probiotike koji sadrže najmanje 106 (1 milijun) CFU po gramu, jer istraživanja sugeriraju da je to minimalna količina potrebna za postizanje pozitivnih učinaka u tijelu.
- Zahtjevi za skladištenje. Neki probiotici zahtijevaju hlađenje. Provjerite naljepnicu proizvoda za ispravne upute za skladištenje. Općenito, probiotici su osjetljivi na toplinu. Stoga, ako ne zahtijevaju pohranu u hladnjaku, htjeti ćete ih pohraniti na hladnom i suhom mjestu.