L Triptofan eng. Tryptophan je esencijalna aminokiselina koja služi u nekoliko važnih svrha, poput ravnoteže dušika kod odraslih i rasta kod dojenčadi. Također se koristi za proizvodnju niacina , koji je bitan u stvaranju neurotransmitera serotonina . Postoje dvije vrste triptofana: L-triptofan i D-triptofan. Jedina razlika između ove dvije vrste je orijentacija molekule. Triptofan možete dobiti kroz određene namirnice ili dodatak u obliku praha i kapsulama.
Triptofan se može naći u nekim namirnicama, posebno onim bogatim proteinima . Hrana za koju se zna da ima visok sadržaj triptofana uključuje:
- piletina
- jaja
- sir
- riba
- kikiriki
- sjemenke bundeve i sezama
- mlijeko
- purica
- tofu i soju
Međutim, kako bi se triptofan pretvorio u niacin, vaše tijelo treba imati dovoljno željeza , vitamina B6 i vitamina B2 .
Postoje brojne zdravstvene dobrobiti prirodnog triptofana koji se nalazi u hrani. Većina ovih zdravstvenih dobrobiti dolazi od potencijalnog povećanja niacina, a time i serotonina. Prednosti više serotonina uključuju:
- zdraviji i kvalitetniji san
- oslobađanje od depresije i tjeskobe
- povećano emocionalno blagostanje
- pojačana tolerancija na bol