Loša prehrana, prekomjerno izlaganje suncu, toksini, infekcije te fizički i emocionalni
stres uzrokuju trošenje tijela, uključujući i naše oči.
Dobro izbalansirana prehrana je od ključne važnosti za naše cjelokupno zdravlje. Ona štiti naš organizam i pomaže neutralizirati slobodne radikale u tijelu.
Isto vrijedi i za naše oči. Kao što loša, nepravilna i neredovita konzumacija hrane
može nanijeti štetu organizmu, odnosno izaziva trošenje na staničnoj razini stvarajući nestabilne molekule tj. slobodne radikale, to isto može napraviti očima.
Pravilna, zdrava prehrana i briga za oči idu ruku pod ruku, zbog toga je jako važno redovito konzumirati "vitamine za oči".
Antioksidansi poput vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-karotena, cinka, luteina, zeaksantina i omega-3 masnih kiselina su naši vitamini za oči koji
štite organizam od oštećenja koja mogu naštetiti vašim očima.
Vitamini za oči:
1. Lutein i zeaksantin
Lutein je karotenoid. Karotenoidi su antioksidativni fitonutrijenti, koji se nalaze u stanicama mnogih vrsta biljaka.
Karotenoidi su daju živopisne boje biljkama, poput jarko crvene, narančaste i žute boje različitog voća i povrća.
Uz lutein, zeaksantin je još jedan važan karotenoid koji nudi zdravstvene beneficije za oči.
Strukturno je sličan luteinu, s malom razlikom u rasporedu njegovih atoma.
Lutein i zeaksantin jedini su karotenoidi u prehrani koji se nalaze u vašoj mrežnici.
Koncentrirani su uglavnom u području makule, smještenom na stražnjoj strani oka, što je bitno za vaš vid.
Zbog toga što su koncentrirana, ova dva karotenoida poznata su kao makularni pigmenti.
Kao snažni vitamini za oči, odnosno antioksidansi, lutein i zeaksantin mogu zaštititi vaše tijelo, a posebno oči, na mnogo načina.
Što se tiče zdravlja vaših očiju, istraživanja pokazuju da ovi nutrijenti mogu pomoći:
- suzbiti upalu
- obraniti od slobodnih radikala i oksidativnog stresa
- pojačati oštrinu vašeg vida
- poboljšati vizualnu osjetljivost na kontrast
- smanjiti slabljenje odsjaja
- zaštititi očno tkivo od oštećenja sunčeve svjetlosti
- smanjiti gubitak i smrt stanica povezanih s očnim bolestima
- Osim toga, lutein može pomoći kod ovih stanja:
- Makularna degeneracije povezana s dobi (AMD)
- Dijabetička retinopatija
- Katarakta
- Suhe oči
Izvori Luteina i zeaksantina u hrani:
Hrana bogata voćem i povrćem prirodno osigurava ovu količinu. Kuhani špinat, kelj i zelje posebno su visoki u tim karotenoidima.
U našoj ponudi, lutein i zeaksantin ekstraktizirani su iz prirodnih izvora, odnosno nevena.
2. Vitamin C
Drugi na listi vitamina za oči je kralj vitamina, vitamin C.
vitamin C snažan je antioksidans koji može zaštititi vaše oči od štetnih slobodnih radikala.
Vitamin C i nekoliko drugih hranjivih tvari koriste se u dodatku AREDS, što bi moglo koristiti onima s AMD -om.
Osim toga, vitamin C je potreban za stvaranje kolagena, proteina koji osigurava strukturu vašeg oka, osobito u rožnici i bjeloočnici.
Nekoliko opservacijskih studija sugerira da vitamin C može pomoći u smanjenju rizika od razvoja katarakte, stanja koje uzrokuje zamućenje oka
i narušava vid.
Na primjer, jedno promatračko istraživanje pokazalo je 75%
smanjeni rizik od razvoja katarakte kada je dnevni unos vitamina C bio veći od 490 mg,
u usporedbi sa 125 mg ili manje.
Druga studija pokazala je da redoviti dodaci vitamina C mogu smanjiti rizik od katarakte za 45%.
Izvori vitamina C u hrani:
Agrumi i tropsko voće, paprika, brokula i kelj sadrže posebno visoke količine vitamina C, što ih čini izvrsnim mogućnostima za povećanje dnevnog unosa.
3. Vitamin A - Beta karoten
Vitamin A, jedan od ključnih vitamina za oči.
Vitamin A igra ključnu ulogu u vidu održavajući čistu rožnicu, koja je vanjski pokrov vašeg oka.
Ovaj vitamin je također komponenta rodopsina, proteina u vašim očima koji vam omogućuje da vidite pri slabom osvjetljenju.
Nedostatak vitamina A rijedak je u razvijenim zemljama, ali ako se ne liječi može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog kseroftalmija.
Kseroftalmija je progresivna očna bolest koja počinje noćnim sljepoćom.
Ako se nedostatak vitamina A nastavi, suzni kanali i oči mogu se osušiti.
Na kraju vam rožnica omekša, što rezultira nepovratnom sljepoćom.
Vitamin A također može pomoći u zaštiti od drugih očnih bolesti.
Neka istraživanja ukazuju na to da prehrana bogata vitaminom A može biti povezana sa smanjenim rizikom od katarakte i starosne makularne degeneracije.
Za opće zdravlje očiju preporučuje se hrana bogata vitaminom A.
Izvori vitamina A u hrani:
Batat je izvrstan izvor, kao i lisnato zeleno povrće, bundeve i paprika, te naravno, mrkva.
4. Vitamin E
Vitamin E snažan je antioksidans koji štiti vaše stanice - uključujući i očne stanice od oštećenja slobodnim radikalima.
Redovita prehrana koja uključuje odgovarajući vitamin E preporučuje se za održavanje zdravlja očiju.
Izvori vitamina E u hrani:
Neke opcije bogate vitaminom E uključuju orašaste plodove, sjemenke i ulja za kuhanje. Losos, avokado i lisnato zeleno povrće također su dobri izvori.
5. Omega 3 masne kiseline
Omega 3 masne kiseline nisu vitamini, ali su jako bitne za oči.
Omega-3 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masti. Stanične membrane retine sadrže visoku koncentraciju DHA.
Osim što pomažu u stvaranju stanica vašeg oka, omega-3 masti imaju protuupalna svojstva koja mogu igrati ulogu u prevenciji dijabetičke retinopatije (DR).
Pregled 31 studije sugerirao je da prehrana bogata masnom ribom, poput tradicionalne mediteranske prehrane može zaštititi od DRa.
Omega-3 masti mogu također koristiti pojedincima sa bolešću suhog oka pomažući im da proizvedu više suza.
Uz ovo stanje, nedostatak suza uzrokuje suhoću, nelagodu i povremeni zamagljen vid.
Izvori Omega 3 masnih kiselina u hrani:
Da biste povećali omega-3 masne kiseline u prehrani, uključite bogate izvore poput ribe, lanenog sjemena, chia sjemenki, soje i orašastih plodova.
Omega-3 se također mogu naći u uljima za kuhanje, poput uljane repice i maslinovog ulja.
6. Cink
Vaše oči sadrže visoku razinu cinka (36 Pouzdani izvor).
Cink je dio mnogih esencijalnih enzima, uključujući superoksid dismutazu, koja djeluje kao antioksidans.
Također se čini da je uključen u stvaranje vizualnih pigmenata u vašoj mrežnici.
Iz tog razloga, nedostatak cinka može dovesti do noćnog sljepila.
U jednom su istraživanju starije osobe s ranom makularnom degeneracijom dobivale dodatke cinka. Njihovo se makularno pogoršanje usporilo,
a vizualnu oštrinu zadržali su bolje od onih koji su primali placebo.
Izvori cinka u hrani:
Prirodni izvori cinka uključuju kamenice, meso, sjemenke bundeve i kikiriki.